Vegán "Háromfehérje" Tál

diéta Feb 05, 2024
vegán-fehérje-tál-recept-quinoa-bab-tofu

Ahogy egyre többen választják a növényi alapú életmódot, sokan keresik azokat a finom és tápláló recepteket, amelyek nemcsak ízletesek, de a fehérjeigényüket is képesek kielégíteni.

A vegán étrend követése során különösen fontos figyelni a változatos fehérjeforrások bevitelére, hogy támogassuk testünk növekedését, regenerálódását és általános jólétét.

Ez a recept tökéletes példa arra, hogyan lehet különböző növényi fehérjeforrásokat egyetlen finom ételbe integrálni, anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni az ízek vagy a táplálkozási értékek terén.

Készítsd el ezt a gazdag, fehérjében bővelkedő vegán főételt, amely nemcsak egészséges, de minden falatjával meggyőz majd a növényi alapú étrend ízletességéről és sokoldalúságáról is.

 

Hozzávalók:

Quinoa:

  • 1 csésze quinoa (jól megmosva)
  • 2 csésze víz
  • Csipet só

 

Fekete Bab:

  • 1 konzerv fekete bab, leöblítve és lecsepegtetve
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1/2 teáskanál köménymag
  • Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

 

Edamame:

  • 1 csésze edamame (hámozott, előfőzött)

 

Pirított Tofu:

  • 200 g kemény tofu, kockázva
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt fokhagyma

 

Zöldségek:

  • 1 közepes sárgarépa, spirálozva vagy vékonyra szeletelve
  • 1 piros kaliforniai paprika, csíkokra vágva
  • 1 csokor friss spenót vagy kale

 

Öntet:

  • 2 evőkanál tahini (szezámpaszta)
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál juharszirup vagy agávé szirup
  • 2 teáskanál almaecet
  • Víz a kívánt sűrűség eléréséhez

 

Elkészítés:

 

Quinoa főzése: Egy közepes méretű lábasban közepes lángon hozd forrásba a vizet a quinoával és egy csipet sóval. Csökkentsd a lángot, fedd le, és főzd körülbelül 15 percig, amíg a quinoa megpuhul. Hagyd állni fedő alatt 5 percig, majd lazítsd meg villával.

 

Fekete Bab: Egy serpenyőben közepes lángon melegítsd fel a fűszereket néhány másodpercig, majd add hozzá a fekete babot. Főzd 5-10 percig, amíg fűszeres és meleg nem lesz. Ízesítsd sóval és borssal.

 

Edamame: Ha előfőzött edamame-t használsz, csak melegítsd fel enyhén sós vízben, majd csepegtesd le.

 

Pirított Tofu: Egy másik serpenyőben hevíts olívaolajat, majd add hozzá a tofu kockákat. Pirítsd aranybarnára mindkét oldalukon, majd öntsd hozzá a szójaszószt és a fokhagymát. Főzd, amíg a szójaszósz be nem sűrűsödik a tofu körül.

 

Zöldségek: A sárgarépát, paprikát, és a zöld leveleket (spenót vagy kale) tálalhatod nyersen vagy párolva, ahogy szereted.

 

Öntet: Keverd össze a tahinit, szójaszószt, juharszirupot, almaecetet egy kis tálban. Add hozzá annyi vizet, amennyi szükséges a kívánt sűrűség eléréséhez.

 

Tálalás: Oszd el a quinoát tálakban, majd rétegezd rá a fekete babot, edamame-t, pirított tofut, és a zöldségeket. Csepegtess rá bőségesen az öntetből. A tetejét díszítheted apróra vágott mogyoróval, vagy szezámmaggal.

Holisztikus Életmód Magazin

 

Iratkozz fel az INGYENES, kéthetente érkező eMagazinra!

Feliratkozok!