Szükségem van kardióra a zsírégetéshez? - 1. rész

edzés zsírégetés Jun 28, 2023
szükségem van a kardiora a zsírégetéshez

Az egyik legtöbbet feltett kérdés: Szükségem van kardióra a zsírégetéshez?

 

Gyakori tévhit, hogy a kardió a végső kulcs a nem kívánt kilók leadásához. Sokan közülünk számtalan órát töltöttek futópadon, elliptikus vagy szabadban futó futópadon azzal az elsődleges céllal, hogy lefogyjanak. De vajon ez a kardió iránti megingathatatlan elkötelezettség valóban az arany jegy a zsírégetés eléréséhez? A közhiedelemmel ellentétben a válasz meglepő lehet.

 

Ássunk egy kicsit mélyebbre, és kérdőjelezzük meg ezt a tényként kezelt dolgot.

 

Fogyás 101: A kalóriaegyenlet

 

Mielőtt folytatnánk, döntő fontosságú megérteni a fogyás alapelvét. Valószínűleg hallottad már korábban - a fogyáshoz több kalóriát kell égetned, mint amennyit fogyasztasz, amit kalóriadeficitnek nevezünk. Ez a szabály változatlan és abszolút, függetlenül attól, hogy milyen gyakorlatot végzel.

 

A fogyáshoz, vagy súlygyarapodáshoz fontos ismerni a teljes napi energiafelhasználást (TDEE), amely magában foglalja a nap alatt elégetett összes kalóriát, beleértve az alapvető testi funkciókból, a napi tevékenységekből és a testmozgásból származó kalóriákat is. Ha ezt megtudtad, beállíthatod kalóriabeviteledet, hogy megfeleljen a súlycéljaidnak.

 

Erősítő edzés a zsírégetéshez

 

A kardio gyakorlatok, mint például a futás vagy a kerékpározás, minden bizonnyal kalóriát égetnek, és hozzájárulhatnak a kalóriahiányhoz. Azonban nem ez az egyetlen módja annak, hogy ezt a hiányt létrehozzuk. Próbáld ki az erősítő edzést.

 

Az erősítő edzést, amely olyan tevékenységeket foglal magában, mint a súlyemelés és az ellenállási edzés, néha figyelmen kívül hagyják a zsírégetés keresése során, de potenciális előnyei kényszerítőek. A súlyzózás segíthet a kalóriák elégetésében, nemcsak edzés közben, hanem utána is. Ennek oka az edzés utáni túlzott oxigénfogyasztás (EPOC), más néven "utóégési hatás" néven ismert jelenség, amely az edzés után órákig fokozza az anyagcserét.

 

Ezenkívül az erősítő edzés izomnövekedéshez vezet. Miért számít ez? Nos, az izmok metabolikusan aktív szövetek, ami azt jelenti, hogy nyugalmi állapotban is kalóriát égetnek. Minél több izomtömeged van, annál több kalóriát égetsz el a nap folyamán, ami potenciálisan megkönnyíti a kalóriahiány létrehozását vagy fenntartását.

 

Sőt, a kutatások azt sugallják, hogy az erősítő edzés hatékonyabb lehet bizonyos típusú zsírok, különösen a hasi zsír csökkentésében. Az Obesity folyóiratban megjelent 2017-es tanulmány kimutatta, hogy az erősítő edzés hatékonyabb volt, mint a kardió a hasi zsír csökkentésében, amelyről ismert, hogy jelentős kockázati tényező a különböző egészségügyi állapotok szempontjából.

 

Táplálkozás: A zsírégetés szíve

 

A mondás szerint: "Nem lehet túllépni a rossz étrenden", és jó okkal. A fizikai aktivitás, beleértve a kardiót és az erősítő edzést, elengedhetetlen része a fogyás egyenletének, de megfelelő táplálkozás nélkül az eredmények súlyosan akadályozhatók.

 

Valójában az étrend még jelentősebb szerepet játszhat a fogyásban, mint a testmozgás. A Journal of the American Medical Association 2018-ban közzétett tanulmánya kimutatta, hogy az étrend minőségének javítása a kalóriák puszta korlátozása helyett idővel jelentős fogyáshoz vezetett. A tápanyagban sűrű, teljes értékű ételek fogyasztására összpontosítva, amelyek telítettséget biztosítanak, könnyebbé és élvezetesebbé teheted a kalóriahiány fenntartását.

 

Az egyensúly megtalálása: táplálkozás, erősítő edzés és kardió

 

Fontos tisztázni, hogy az erősítő edzés és a táplálkozás előmozdítása a zsírégetés érdekében nem tagadja a kardió fontosságát. A kardiónak egyedülálló előnyei vannak - kiváló a szív egészségére, a tüdőkapacitásra, és igen, segíti a fogyást. A probléma akkor merül fel, amikor a kardiót tekintjük a fogyás elsődleges vagy egyetlen útjának.

 

A kiegyensúlyozott étrendet, az erősítő edzést és a kardiót ötvöző, jól átgondolt megközelítés általában a leghatékonyabb stratégia a zsírégetéshez. A fitnesz nem egy univerzális birodalom. Ami az egyiknél csodákat tesz, az nem biztos, hogy ugyanazt az eredményt hozza a másiknál. A test, a preferenciák, az életmódbeli preferenciák, az életmód és a konkrét célok megértése kiemelkedő fontosságú a számodra legmegfelelőbb terv létrehozásában.

 

Sőt, nem szabad elfelejtened a következetesség és a türelem fontosságát a fenntartható fogyás elérésében. Nem arról van szó, hogy mit csinálsz egy hétig vagy egy hónapig; Arról szól, hogy mit tudsz hosszú távon fenntartani.

 

Szükségem van kardióra a zsírégetéshez?

 

Végső soron ne feledd, hogy a fitnesz többről szól, mint a kilók leadása. A fizikai aktivitás bármilyen formája számos egészségügyi előnnyel járhat, a jobb hangulattól és a jobb alvástól a fokozott kognitív funkciókig és a krónikus betegségek kockázatának csökkenéséig.

 

Még ha a kardió nem is a magányos kulcs a zsírégetés feloldásához, kétségtelenül elengedhetetlen része az általános wellness puzzle-nek.

 

Nézd meg a hetente megújuló edzésterveket amik kardiót is tartalmaznak a Tudatos Falatok oldalán

Holisztikus Életmód Magazin

 

Iratkozz fel az INGYENES, kéthetente érkező eMagazinra!

Feliratkozok!