A mobilitási edzés fontossága: technikák és gyakorlatok a rugalmasság, a sérülések megelőzése és az atlétikai teljesítmény javítása érdekében

edzés stresszkezelés változókor Jul 06, 2023

A mobilitási edzés kulcsfontosságú eleme a jól átgondolt fitnesz rutinnak, mivel javítja a rugalmasságot, megakadályozza a sérüléseket és javítja az atlétikai teljesítményt. Különböző technikák és gyakorlatok beépítésével a mobilitás edzést végzők jobb mozgástartományt, nagyobb erőt és általános funkcionális mozgást érhetnek el. Ebben a cikkben megvitatjuk a mobilitási edzés fontosságát, és bemutatunk néhány hatékony gyakorlatot és technikát, amelyeket beépíthetsz az edzésprogramodba.

A mobilitási edzés fontossága

  1. Jobb rugalmasság: A mobilitási edzés az ízületek körüli mozgástartomány növelésére összpontosít, ami viszont nagyobb rugalmasságot eredményez. A megfelelő szintű rugalmasság elengedhetetlen a megfelelő forma és igazítás fenntartásához edzés közben, a sérülés kockázatának csökkentéséhez és az általános mozgásminőség javításához.
  2. Sérülések megelőzése: A rugalmasság és az ízületek stabilitásának javításával a mobilitási edzés segíthet csökkenteni a sérülések kockázatát, különösen azokat, amelyek ismétlődő megterheléssel vagy helytelen mozgásmintákkal kapcsolatosak (Behm et al., 2016). A rendszeres mobilitási munka segíti az izmok helyreállítását és megakadályozza az izomegyensúlytalanságok kialakulását, tovább hozzájárulva a sérülések megelőzéséhez (Peacock et al., 2014).
  3. Fokozott atlétikai teljesítmény: A nagyobb mobilitás hatékonyabb mozgásmintákat és nagyobb teljesítményt tesz lehetővé, mindkettő javíthatja az atlétikai teljesítményt a különböző tudományágakban (Somerset, 2013). Például a csípő és a boka jobb mobilitása hatékonyabb guggoláshoz vezethet, míg a váll jobb mobilitása javíthatja a teljesítményt a fej feletti mozgásokban, például az elkapásban vagy a fej feletti nyomásban.

Technikák és gyakorlatok a jobb mobilitásért

  1. Dinamikus nyújtás: A dinamikus nyújtás magában foglalja az aktív mozgást a teljes mozgástartományon keresztül, hogy növelje az ízületek rugalmasságát és felkészítse a testet a testmozgásra. A dinamikus nyújtások példái közé tartoznak a láblengések, a karkörök és a csípőkörök. Ezeket a gyakorlatokat edzés előtt kell elvégezni, hogy növeljék a véráramlást és felmelegítsék az izmokat (McMillian et al., 2006).
  2. Habhengerlés: Az önmyofasciális felszabadulásként is ismert habhengerlés magában foglalja a habhenger vagy más eszközök használatát a feszes izmok és a fascia nyomásának kifejtésére, segítve a feszültség feloldását és a mobilitás javítását. A habhengerlés elvégezhető edzés előtt vagy után a bemelegítési vagy levezetési rutin részeként (Cheatham et al., 2015).
  3. Statikus nyújtás: A statikus nyújtás magában foglalja a nyújtás hosszabb ideig (általában 15-60 másodpercig) történő tartását az izomhossz és a rugalmasság növelése érdekében. A statikus nyújtás akkor a leghatékonyabb, ha edzés után végezzük, mivel segíthet javítani a rugalmasságot és elősegítheti az izmok helyreállítását (Kay & Blazevich, 2012).
  4. Jóga és pilates: Mind a jóga, mind a pilates különféle pózokat és mozgásokat foglal magában, amelyek a rugalmasság, a mobilitás és a magerő növelésére összpontosítanak. Ezeknek a gyakorlatoknak a fitnesz rutinba való beépítése jól átfogó megközelítést biztosíthat a mobilitási edzéshez (Coulter et al., 2013).

A mobilitási edzés beépítése a rutinba

A mobilitás hatékony javítása érdekében törekedj arra, hogy hetente legalább 2-3 alkalommal vegyél fel mobilitási gyakorlatokat a fitnesz rutinodba. Összpontosíts azokra a területekre, amelyeket különösen szűknek vagy korlátozottnak érzel, és a legjobb eredmény biztosítása érdekében részesítsd előnyben a megfelelő formát és technikát. Ha következetesen időt szentelsz a mobilitási edzésnek, élvezheted a jobb rugalmasság, a sérülések megelőzése és a jobb sportteljesítmény előnyeit.

Hivatkozások

Behm, D. G., Blazevich, A. J., Kay, A. D. és McHugh, M. (2016). Az izomnyújtás akut hatásai a fizikai teljesítményre, a mozgástartományra és a sérülések előfordulására egészséges aktív egyénekben: szisztematikus áttekintés. Alkalmazott fiziológia, táplálkozás és anyagcsere, 41(1), 1-11.

Cheatham, S. W., Kolber, M. J., Cain, M. és Lee, M. (2015). Az önmyofasciális felszabadulás hatása habhengerrel vagy görgős masszírozóval az ízületi mozgástartományra, az izmok helyreállítására és a teljesítményre: szisztematikus áttekintés. International Journal of Sports Physical Therapy, 10(6), 827–838.

Coulter, C. L., Magistro, D. és Mena, E. (2013). Jóga és pilates: A részvétel növelése a krónikus betegségek csökkentése érdekében. Orvostudomány és Sporttudomány, 60, 124-133.

Kay, A. D. és Blazevich, A. J. (2012). Az akut statikus nyújtás hatása a maximális izomteljesítményre: Szisztematikus áttekintés. Orvostudomány és tudomány a sportban és testmozgás, 44(1), 154-164.

McMillian, D. J., Moore, J. H., Hatler, B. S. és Taylor, D. C. (2006). Dinamikus vs. statikus nyújtású bemelegítés: A teljesítményre és az agilitási teljesítményre gyakorolt hatás. Journal of Strength and Conditioning Research, 20(3), 492-499.

Page, P. (2012). Az izomnyújtás jelenlegi koncepciói a testmozgáshoz és a rehabilitációhoz. International Journal of Sports Physical Therapy, 7(1), 109–119.

Peacock, C. A., Krein, D. D., Silver, T. A., Sanders, G. J. és Carlowitz, K. V. (2014). Az önmyofasciális felszabadulás akut rohama habhengerlés formájában javítja a teljesítményteszteket. International Journal of Exercise Science, 7(3), 202–211.

Somerset, D. (2013). Mobilitási tréning a harcművészetek számára. Erő és kondicionálás folyóirat, 35(5), 61-69.

 

Itt találhatsz mobilitási edzésterveket

Holisztikus Életmód Magazin

 

Iratkozz fel az INGYENES, kéthetente érkező eMagazinra!

Feliratkozok!