Jóga a terhesség után: az erő és a rugalmasság helyreállítása

edzés Jun 15, 2023
jóga a terhesség után

A terhesség és a szülés átalakító élmények, amelyek drasztikusan megváltoztatják a nő testét. A terhesség utáni erő és rugalmasság helyreállításának egyik módja a jóga gyakorlása. A gondosan összeállított jóga a terhesség után nemcsak a fizikai erőnlét visszanyerésében segíthet, hanem elősegíti a mentális jólétet is a szülés utáni igényes időszakban.

 

A szülést követő első néhány hónap, amelyet gyakran "negyedik trimeszternek" neveznek, a jelentős alkalmazkodás ideje. A tested felépül a szülésből, és alkalmazkodik az újszülött gondozásának fizikai követelményeihez. Ez az időszak döntő fontosságú a pihenésre és a gyengéd mozgásra való összpontosításhoz. A jóga különösen előnyös, mivel lehetővé teszi a fizikai aktivitás gyengéd visszatérését, miközben nagyon szükséges mentális kikapcsolódást is kínál.

 

Mielőtt bármilyen terhesség utáni edzésprogramot elkezdenél, beleértve a jógát is, elengedhetetlen, hogy engedélyt kapj az egészségügyi szolgáltatótól. A legtöbb nő néhány héttel a szülés után elkezdheti a gyengéd gyakorlatokat, ha komplikációmentes hüvelyi szülésük volt. Ha azonban császármetszésed vagy komplikációid voltak a szülés során, előfordulhat, hogy hosszabb ideig kell várnod.

 

Ha készen állsz elkezdeni, kezdd egyszerű pózokkal, amelyek elősegítik a relaxációt és segítenek enyhíteni a nyak, a vállak és a hát feszültségét - olyan területeket, amelyek gyakran feszültek a baba hordozása és szoptatása miatt. Az olyan gyengéd pózok, mint a gyermekpóz (Balasana), a macska-tehén nyújtás (Marjaryasana-Bitilasana) és a lábak a falon (Viparita Karani) nagyszerű kiindulópontok.

 

Amikor jól érzed magad, fokozatosan bevezetheted azokat a pózokat, amelyek a törzs izmainak erejének újjáépítésére összpontosítanak, amelyet a terhesség jelentősen befolyásol. Alapvető fontosságú, hogy óvatosan közelítsük meg az alapmunkát, mivel sok nő tapasztalja a diastasis recti-t - a hasi izmok szétválasztását a terhesség alatt. Az olyan pózok, mint a Híd póz (Setu Bandhasana), a medencedőlések és a módosított csónak póz (Navasana) segíthetnek megerősíteni a törzset anélkül, hogy megfeszítenék a hasizmokat.

 

Az alapmunka mellett a jóga segíthet helyreállítani az erőt és a rugalmasságot az egész testben. Az olyan pózok, mint a Warrior II (Virabhadrasana II), a Triangle Pose (Trikonasana) és a Crescent Lunge (Anjaneyasana), segíthetnek a lábak megerősítésében, az egyensúly javításában és a rugalmasság növelésében.

 

A légzés vagy a pránajáma a jóga másik fontos aspektusa, amely különösen előnyös lehet a terhesség után. Az olyan technikák, mint a mély hasi légzés vagy az alternatív orrlyukú légzés, segíthetnek csökkenteni a stresszt és elősegíteni a relaxációt. Ezeknek a technikáknak a jógagyakorlatba való beépítése fokozhatja a pózok fizikai előnyeit és támogathatja az általános mentális jólétet.

 

Ha elkezded gyakorolni a jóga a terhesség után rutinodat, ez lehetőséget nyújt a nagyon szükséges öngondoskodásra is. Ha minden nap csak néhány percet szánsz a gyakorlásra, az elősegítheti a pozitív hangulatot, és nyugodt érzést nyújthatsz az újszülött gondozásának káoszában.

 

Amikor elkezded a terhesség utáni jóga utazást, ne felejts el hallgatni a testedre. Mindenkinek más a regenerálódási ideje, és ami a legfontosabb, hogy olyan ütemben haladj, amely megfelelőnek tűnik a számodra. A jóga nem a tökéletességről szól, hanem az egyensúly és a jólét érzésének ápolásáról.

 

Jóga a terhesség után: módosítások

 

A terhesség utáni időszakban elengedhetetlen, hogy hallgass a testedre, és szükség szerint módosítsd a jógagyakorlatot. Bizonyos testhelyzeteket, különösen azokat, amelyek nyomást gyakorolnak a hasra, vagy intenzív hasizom bevonást igényelnek, el kell kerülni vagy meg kell változtatni a szülést követő első hetekben és hónapokban. Például azok a pózok, amelyek magukban foglalják a hason fekvést, nem biztos, hogy kényelmesek azoknak a nőknek, akiknek császármetszésük volt. Hasonlóképpen, előfordulhat, hogy az inverziók vagy a mély háthajlítások nem megfelelőek ebben az időszakban.

 

A terhesség utáni jóga gyakorlásakor mindig gyengéd mozdulatokkal kezdd, és fokozatosan növeld az intenzitást, ahogy az erőd és rugalmasságod javul. Használj olyan kellékeket, mint a jógablokkok, takarók és hevederek, hogy a pózok hozzáférhetőbbek és kényelmesebbek legyenek. Ne feledd, hogy a cél nem az, hogy visszatérj a terhesség előtti fitnesz szintedre, hanem a test táplálása, miközben gyógyul és alkalmazkodik az új normálishoz.

 

A jóga a terhesség után előnyei

 

A rendszeres jógagyakorlat iránti elkötelezettség mélyreható előnyökkel járhat a terhesség utáni helyreállításban. Először is, jelentősen növelheti fizikai erőt és rugalmasságot, ami különösen előnyös lehet az anyaság fizikai követelményeinek kezelésében.

 

A fizikai előnyökön túl a jóga pszichológiai előnyöket is kínál. A szülés utáni időszak érzelmileg viharos időszak lehet, sok újdonsült anya szorongást, depressziót vagy túlterheltséget érez. A jóga meditatív aspektusa ösztönzi az éberséget és a stresszcsökkentést, ami segíthet ezeknek az érzelmeknek a kezelésében.

 

Sőt, a jóga elősegítheti a testtel való mélyebb kapcsolatot is, elősegítve az önszeretetet és az elfogadást egy olyan időszakban, amikor sok nő küzdhet a testképpel. A jógának ez a felhatalmazó aspektusa felbecsülhetetlen értékű eszköz lehet nemcsak a fizikai egészség, hanem az érzelmi jólét ápolásában is.

 

Következtetés

 

A jóga a terhesség után csodálatos módja annak, hogy gyengéden visszavezesd a testedet az erőhöz és a rugalmassághoz, miközben gondoskodsz a mentális egészségedről is. Fontos azonban megjegyezni, hogy minden nő terhesség utáni útja egyedi. Mindig hallgass a testedre, tartsd tiszteletben annak korlátait, és kérj útmutatást egy egészségügyi szakembertől, mielőtt bármilyen új fitnesz rutinba kezdenél. Türelemmel és következetességgel a jóga támogató partner lehet a terhesség utáni utazásban, segítve a változások méltósággal, erővel és magabiztossággal történő elfogadását.

Holisztikus Életmód Magazin

 

Iratkozz fel az INGYENES, kéthetente érkező eMagazinra!

Feliratkozok!