Az intuitív étkezés útmutató

táplálkozás Jun 23, 2023
intuitiv etkezes

Rohanó életünk során gyakran hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a testünkben rejlő bölcsességet. Ez különösen igaz, ha arról van szó, hogyan eszünk. Külső jelzésekre, például étrendekre, kalóriaszámlálókra és társadalmi normákra támaszkodunk, hogy diktáljuk ételválasztásunkat. De mi lenne, ha inkább a testünkben rejlő tudásra támaszkodhatnánk, hogy vezessen minket? Itt jön be az intuitív étkezés koncepciója.

 

Az intuitív étkezés, amelyet Evelyn Tribole és Elyse Resch dietetikusok alkottak meg a 90-es évek közepén, egy olyan megközelítés, amely az elme, a test és az étel közötti összehangoltabb és megbízhatóbb kapcsolatot támogatja. Ez egy felszabadító elmozdulás a terhes fogyókúrás gyakorlatoktól, amelyek elősegítik a korlátozást és az ösztönök és az élvezet feletti szabályokat.

 

Az intuitív étkezési megközelítés elfogadása nem jelenti az egészség feladását; Valójában arról van szó, hogy újradefiniáljuk, mit jelent az egészség személyes szinten. Arra ösztönöz minket, hogy tiszteljük testünket, tiszteljük éhségünket, találjunk elégedettséget az evésben, és végső soron ápoljunk kiegyensúlyozott és fenntartható kapcsolatot az ételekkel.

 

Az intuitív étkezés azonban nem mentes a kihívásoktól. Időbe telik, hogy megszabaduljunk a társadalom és a média által mélyen belénk ivódott diétás mentalitástól. Türelemre van szükség ahhoz, hogy helyreállítsuk a testünkbe és annak jelzéseibe vetett bizalmat. De a jutalmak mélyrehatóak: jobb fizikai és mentális egészség, békés kapcsolat az étellel és jobb életminőség.

 

A következő szakaszokban feltárjuk az intuitív étkezés alapelveit, gyakorlati stratégiákat kínálunk az életünkbe való beépítéséhez, és megvitatjuk a lehetséges akadályok leküzdésének módjait. Ne feledje, hogy az intuitív étkezés nem egy másik szigorú szabályokkal rendelkező étrend, hanem az önfelfedezés és az öngondoskodás utazása. Arról szól, hogy hallgass a testedre, és tiszteld a bölcsességét. Induljunk el együtt ezen az úton.

 

Az intuitív étkezés tíz alapelve

 

Az intuitív étkezés keretrendszere tíz alapelvre épül, amelyek mindegyike az ételekkel való egészségesebb és kiegyensúlyozottabb kapcsolat elősegítésére szolgál. Nézzük meg ezeket az elveket:

 

  1. Utasítsd el a diétás mentalitást: Az első lépés a mindent átható étrend mentalitás elutasítása. Ez a mentalitás állandósítja a korlátozás és a túlevés káros ciklusát, valamint az azt követő bűntudatot és stresszt. Ahelyett, hogy a legújabb divatos diéta áldozatává válnál, fogadd el azt az elképzelést, hogy nincs "mindenki számára megfelelő" étrend.
  2. Tiszteld az éhségedet: Testünk okkal küld nekünk éhségjelzéseket. Ha odafigyelünk ezekre a jelzésekre, és akkor eszünk, amikor valóban éhesek vagyunk, tápláljuk testünket és fenntartjuk energiaszintünket.
  3. Békülj meg az étellel: Adj magadnak feltétel nélküli engedélyt az evésre. Ha abbahagyod az élelmiszerek "jó" vagy "rossz" címkézését, elveszítik hatalmukat feletted, és kevésbé valószínű, hogy bűntudatot vagy túlevést érzel.
  4. Kihívás az élelmiszer-rendőrség számára: Az élelmiszer-rendőrség az elménkben lakozik, tele az étkezési kultúra tennivalóival és hátrányaival. Ezeknek a berögzült gondolatoknak a kihívása lehetővé teszi számunkra, hogy a bűntudat vagy a félelem helyett a szükségleteink és kívánságaink alapján válasszunk ételt.
  5. Fedezd fel az elégedettségi tényezőt: Az étkezésnek kellemesnek kell lennie. Ha elégedettséget találunk az étkezéseinkben, valószínűleg elégedettek leszünk, és kevésbé valószínű, hogy túl sokat eszünk.
  6. Érezd a teljességedet: Ahogy elengedhetetlen, hogy tiszteletben tartsd az éhségedet, az is fontos, hogy elismerd, amikor kényelmesen jóllaktál. Ha odafigyelsz a tested által küldött jelekre, az segíthet abban, hogy a testednek megfelelő mennyiséget egyél.
  7. Birkózz meg az érzelmeiddel kedvességgel: Az étel gyakran az érzelmek kezelésének megküzdési mechanizmusává válik. Ennek felismerése és az érzések kezelésének más módjainak megtalálása – például a stressz, a magány vagy az unalom – segíthet egészségesebb kapcsolatot kialakítani az ételekkel.
  8. Tiszteld a testedet: Mindenki egyedi és tiszteletre méltó. Ha tiszteletben tartjuk a testünket és elfogadjuk genetikai tervrajzunkat, könnyebb lesz olyan döntéseket hozni, amelyek tiszteletben tartják egészségünket és jólétünket.
  9. Mozgás - Érezd a különbséget: Ahelyett, hogy a testmozgást a kalóriák elégetésének egyik módjának tekintenéd, találj módot arra, hogy olyan módon mozgasd a testedet, amelyet valóban élvezel. Ez áthelyezi a hangsúlyt a kalóriaégetésről az energikus és élénk érzésre.
  10. Tiszteld egészségedet gyengéd táplálkozással: Tegyél olyan ételválasztásokat, amelyek tiszteletben tartják egészségét és ízlelőbimbóit, miközben jól érzik magukat. Ne feledd, hogy nem kell tökéletesen étkezned ahhoz, hogy egészséges legyél.

 

Az éhségjelzések megértése és ráhangolódása

 

Az éhségérzet megértése és ráhangolódása alapvető fontosságú az intuitív étkezés sikeréhez. A tested veleszületett bölcsességgel rendelkezik, és ha megtanulsz hallgatni rá, az irányíthatja étkezési döntéseidet.

Ehhez meg kell érteni mind a fizikai, mind az érzelmi éhséget.

 

Fizikai éhség: A fizikai éhség a szervezet biológiai jele, hogy energiát és tápanyagokat igényel. Fokozatosan felépül, és magában foglalhatja a gyomor korgását, csökkent energiaszintjét, szédülését és koncentrációs nehézségeit. Ideális esetben enni kell, mielőtt ezek a jelek túl intenzívvé válnak.

 

Érzelmi éhség: Az érzelmi éhséget viszont érzelmi szükségletek vezérlik. Amikor fizikailag éhes vagy, szinte minden étel jól hangzik – beleértve az egészséges dolgokat is. De az érzelmi éhség gyorsételekre vagy cukros harapnivalókra vágyik, amelyek azonnali falást biztosítanak. Ez is nagyon hirtelen és sürgős, nem pedig fokozatos, mint a fizikai éhség.

 

Hogyan hangolódj rá az éhségjelzéseidre:

 

Vezess éhségnaplót: Szánj körülbelül egy hetet, hogy rögzítsd az éhségjelzéseidet a nap folyamán. Mikor szoktál éhes lenni? Honnan tudod, hogy éhes vagy? Milyen érzés számodra az éhség? Ez világosabb megértést adhat az éhségmintákról.

 

Egyél tudatosan: A tudatos étkezés magában foglalja az étkezések során való teljes jelenlétet. Ez azt jelenti, hogy ki kell kapcsolni az olyan zavaró tényezőket, mint a TV, és inkább az asztalnál kell enni, mint útközben. Segít az ételre összpontosítani és felismerni a test jóllakottsági jeleit.

 

Értékeld az éhségedet: Egy 1-től (éhező, szédült) 10-ig (kényelmetlenül jóllakott) terjedő skálán értékeld éhségedet az étkezés előtt, alatt és után. Ideális esetben 3-4 körül kell elkezdeni enni, és 6-7 körül meg kell állni.

 

Ne feledd, hogy megtanulj ráhangolódni az éhségjelzéseidre, egy folyamat, és időbe telik. Légy türelmes magaddal, és bízz abban, hogy képes vagy újratanulni, hogyan kell intuitív módon enni.

 

Teljességed tisztelete

 

Míg az éhségérzet megértése elengedhetetlen az intuitív étkezés folyamatához, ugyanilyen fontos megtanulni, hogyan ismerjük fel, ha jóllaktunk. A tested tiszteletben tartása azt jelenti, hogy tiszteletben tartod ezeket a jeleket, és abbahagyod az evést, amikor kényelmesen elégedett vagy.

 

Milyen érzés a teljesség? A teljesség az evésből származó elégedettség érzése. Lehet, hogy úgy érzed, hogy kellemes érzés a gyomrodban, csökken az étel íze, vagy olyan érzés, hogy "éppen elég" volt. Ez különbözik a "tömött" vagy kényelmetlenül jóllakotttól, ami gyakran fizikai kényelmetlenséggel vagy akár fájdalommal jár.

 

Hogyan tiszteld a teljességedet:

 

Szünet étkezés közben: Az étkezés felénél szánj egy percet arra, hogy ellenőrizd magad. Milyen íze van az ételének? Mennyire van tele a gyomrod? Ezzel jobban érzékelheted a telítettségi szintedet, és segít elkerülni a túlevést.

 

Lassítás: Körülbelül 20 percbe telik, amíg az agyad megkapja a jelet, hogy tele vagy. Az evés lelassítása segíthet biztosítani, hogy ez a jel megérkezzen, mielőtt túleszed magad.

 

Használd az éhségskálát: Ahogy értékelted az éhségedet, értékelheted a teltségedet egy 1-től (üres) 10-ig (fájdalmasan jóllakott) terjedő skálán is. Célozz meg körülbelül 6-ot vagy 7-et az étkezés végén.

 

Maradj figyelmes: Maradj jelen evés közben, ízlelj meg minden falatot. Ez nemcsak élvezetesebbé teszi az étkezést, hanem megkönnyíti annak a pillanatnak a felismerését is, amikor kényelmesen tele van.

 

Ha ráhangolódsz ezekre az érzésekre, és tiszteletben tartod a tested jelzéseit, új, harmonikusabb kapcsolatot fogsz találni az étellel és az étkezéssel.

 

Tiszteld a testedet és békélj meg az étellel

 

Fontos felismerni, hogy minden test egyedi, és ami az egyik ember számára egészséges súly vagy forma lehet, az nem feltétlenül az egy másik ember számára. Ha tiszteletben tartod a testednek egyedi igényeit és jellemzőit, jobban képes leszel megfelelően táplálni és egészségesebb kapcsolatot elérni az ételekkel.

 

Testi sokszínűség és tisztelet

 

Az első lépés a test tiszteletéhez a genetikai terv elfogadása. Ahogy egy nyolcas cipőmérettel rendelkező ember sem várná el, hogy reálisan belepréselődjön egy hatos méretbe, ugyanúgy hiábavaló (és kényelmetlen) hasonló elvárást támasztani a testmérettel kapcsolatban. De legfőképpen tiszteld a testedet, hogy jobban érezd magad azzal kapcsolatban, aki vagy. Nehéz elutasítani a diétás mentalitást, ha irreális és túlságosan kritikus vagy a testméreteddel vagy az alakoddal kapcsolatban.

 

Békét kötni az étellel

 

Az étellel való megbékélés azt jelenti, hogy feltétel nélküli engedélyt adsz magadnak az evésre. Ha azt mondod magadnak, hogy nem tudsz vagy nem kellene egy bizonyos ételt fogyasztanod, az a nélkülözés intenzív érzéséhez vezethet, amely kontrollálhatatlan sóvárgássá és gyakran mértéktelen falássá alakul. Amikor végül "engedsz" a tiltott ételeknek, az evést olyan intenzitással fogod megtapasztalni, hogy az általában túlevéshez vagy bűntudat elfojtásához vezet.

 

Lépések az élelmiszerrel való békéhez:

 

Felejtsd el a "jó" és "rossz" ételeket: Az élelmiszerek ilyen címkézése szükségtelen bűntudatot és zavart okozhat. Ehelyett törekedj a kiegyensúlyozott bevitelre, amely különféle ételeket tartalmaz.

Engedd meg magadnak, hogy élvezd az étkezést: Az étel nem csak üzemanyag; Ez is örömforrás. Engedd meg magadnak, hogy élvezd ételeidnek és harapnivalóidnak ízét, textúráit és illatát.

 

Bízz a testedben:

 

A tested tudja, mire van szüksége. Ha megtanulsz hallgatni a jelzéseire, képes leszel megadni neki a szükséges táplálékot anélkül, hogy túlevenéd magad.

 

Ne feledd, rendben van, ha bűntudat nélkül eszel olyan ételeket, amelyeket élvezel, és rendben van, ha nem éhség miatt eszel – például azért, hogy ünnepelj vagy megbirkózz az érzelmeiddel. A kulcs az, hogy hallgass a tested jelzéseire, és kedvesen és tisztelettel válaszolj.

 

Megküzdés az érzelmi evéssel

 

Még a legjobb szándék mellett is gyakori, hogy az érzelmekre reagálva eszünk, nem pedig a fizikai éhségre. Az ételt gyakran kényelemmel, jutalommal vagy akár büntetéssel társítjuk, ami túlevéshez és bűntudathoz vezethet. Az érzelmi evés megértése és kezelése létfontosságú része a tudatos étkezésnek.

 

Az érzelmi evést kiváltó tényezők azonosítása

 

Az érzelmi evést általában különböző tényezők váltják ki, mint például a stressz, az unalom, a szomorúság vagy akár olyan pozitív érzelmek, mint az ünneplés. Az érzelmi evés kezelésének első lépése a személyes kiváltó okok azonosítása. Vezess étkezési és hangulati naplót, jegyezd fel, hogy mit eszel, mikor és hogyan érzed magad abban az időben. Idővel olyan minták alakulhatnak ki, amelyek feltárják a hangulat és az étel közötti kapcsolatot.

 

Gyakorlati stratégiák az érzelmi étkezés kezelésére

 

Keress alternatív módszereket a megbirkózásra: Keress nem étkezési módszereket a stressz és más érzelmek kezelésére, próbálj például sétálni, könyvet olvasni, zenét hallgatni vagy hobbit gyakorolni.

 

Gyakorold a tudatos étkezést:

 

Amikor eszel, szánj időt arra, hogy élvezd az élményt. Egyél lassan, rágj alaposan, és távolítsd el a zavaró tényezőket, például a TV-t vagy a telefont.

Maradj hidratált: Néha testünk összekeverheti a szomjúságot az éhséggel. Győződj meg róla, hogy elegendő vizet iszol a nap folyamán.

 

Aludj sokat:

 

Az alváshiány fokozhatja a magas zsírtartalmú, magas cukortartalmú ételek iránti vágyat.

 

Ne feledd, hogy kudarcok fognak történni, és ez rendben van. A cél nem a tökéletesség, hanem egy jobb, egészségesebb kapcsolat az ételekkel.

 

Tudatos eligazodás a társas táplálkozásban

 

A társadalmi események gyakran az étel körül forognak, ami megnehezíti, hogy szem előtt tartsuk, mit és mennyit eszünk. Íme néhány stratégia az ilyen helyzetek navigálásához, miközben továbbra is jól érezheted magad.

 

Az előkészítés kulcsfontosságú

 

Mielőtt elindulnál egy társadalmi eseményre, győződj meg róla, hogy nem éhezel. Egyél egy kis, kiegyensúlyozott nasit otthon. Így kevésbé valószínű, hogy túlzottan elmerülsz a kevésbé egészséges lehetőségekben az eseményen.

 

Tányérra

 

Ha svédasztalos étkezésről van szó, először mérd fel az összes ételt, mielőtt felszolgálnád magadnak. Válaszd ki azokat az elemeket, amelyeket valóban meg szeretnél enni, és győződj meg róla, hogy tartalmaz néhány zöldséget. Használj kisebb tányért az adagok méretének természetes korlátozásához.

 

Tudatos ivás

 

Az alkoholtartalmú italok és a cukros italok jelentős számú kalóriát adhatnak hozzá anélkül, hogy teljesnek éreznék magukat. Váltogasd ezeket az italokat és a vizet, és lassan kortyolgasd, hogy az ital hosszabb ideig tartson.

 

Kóstold meg és élvezd

 

Egyél lassan, és kóstolj meg minden falatot. Vegyen részt beszélgetésben, tedd le a villát a harapások között. Ez időt ad a testednek, hogy regisztrálja a jóllakottságot, és segít kevesebbet enni.

 

Adj magadnak engedélyt az élvezetre

 

Ne feledd, hogy teljesen rendben van, ha különleges alkalmakkor élvezed a kedvenc ételeidet. A legfontosabb az, hogy mérsékelten élvezd ezeket az ételeket, és a következő napokban térj vissza a szokásos étkezési szokásaidhoz.

 

A tudatos étkezés fenntartható szokássá tétele

 

A fenntartható, tudatos étkezési szokás kialakítása következetességet és türelmet igényel. Íme néhány gyakorlati tipp, hogy a tudatos étkezés a mindennapi élet részévé váljon.

 

Reális célok kitűzése

 

Kezdd kicsi, elérhető célokkal, mint például a napi egy étkezés zavaró tényezők nélküli étkezés, vagy 20 perc az étkezés befejezésére. Ahogy egyre kényelmesebbé válnak ezek a gyakorlatok, fokozatosan tudatosabb étkezési szokásokat építhetsz be.

 

Az Emlékeztetők használata

 

Az új szokás kialakításának korai szakaszában hasznos lehet az emlékeztetők beállítása. Használhatsz okostelefon-alkalmazásokat, jegyzeteket vagy riasztásokat a tudatos étkezés jelzéseként.

 

Légy türelmes magaddal

 

Az étkezési szokások megváltoztatása egy folyamat, és lesznek olyan időszakok, amikor visszacsúszol a régi mintákba. Ne légy kemény magaddal. Ne feledd, hogy ez nem a tökéletességről szól, hanem a fejlődésről.

 

Mozogj rendszeresen

 

Csakúgy, mint bármely más készség, a tudatos étkezés is javul a testmozgással. Tedd a napi rutin részévé, és idővel második természeteddé válik.

 

Kérj támogatást:

 

Oszd meg tudatos étkezési céljaidat családoddal és a barátaiddal, csatlakozz egy mindfulness csoporthoz, vagy kérj segítséget egészségügyi szakembertől. A másoktól kapott támogatás segíthet abban, hogy motivált és elszámoltatható maradj.

 

A tudatos étkezés hatékony eszköz, amely átalakíthatja az ételekkel való kapcsolatodat. Arra ösztönöz, hogy hallgass a test jelzéseire, élvezd az ételeket, és hozz létre kiegyensúlyozott és fenntartható étkezési szokást.

 

Ne feledd, hogy a tudatos étkezéshez vezető út maraton, nem pedig sprint. Egyszerre csak egy falatot.

 

 

Összefoglaló

 

  1. A tudatos étkezés megértése: A tudatos étkezés magában foglalja az evés és ivás élményére való teljes összpontosítást, mind a testen belül, mind azon kívül. Ez magában foglalja az étel színeinek, illatainak, ízeinek és textúráinak észlelését, lassú rágást, megszabadulást a zavaró tényezőktől, és megtanulva megbirkózni az étellel kapcsolatos bűntudattal és szorongással.
  2. A tudatos étkezés előnyei: A tudatos étkezésnek számos előnye van, beleértve a jobb emésztést, az ételek fokozott élvezetét, a súlykontrollt, a csökkent túlevést és az egészségesebb kapcsolatot az ételekkel.
  3. A tudatos étkezés alapelvei: Megvizsgáltuk a tudatos étkezés alapelveit, amelyek magukban foglalják a lassú étkezést, a valódi éhség és a nem éhség kiváltó okainak megkülönböztetését, az érzékek bevonását és az étel értékelését.
  4. A tudatos étkezés kihívásainak leküzdése: A tudatos étkezés eleinte kihívást jelenthet. Azonban türelemmel, gyakorlással és önegyüttérzéssel legyőzheted ezeket a kezdeti akadályokat.
  5. Tudatos étkezés speciális helyzetekben: Megvizsgáltuk, hogyan lehet gyakorolni a tudatos étkezést ünnepek, társasági események és étkezések során anélkül, hogy megfosztanánk magunkat az élményektől.
  6. A tudatos étkezés fenntartható szokássá tétele: A következetesség, a türelem és a reális célok kitűzése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tudatos étkezés a mindennapi élet részévé váljon.

 

Amikor elindulsz a tudatos étkezés felé vezető úton, ne feledd, hogy légy kedves magadhoz, és egyszerre csak egy étkezést fogyassz el. És ami a legfontosabb, élvezd az utazást és a sok csodálatos étkezési élményt!

 

Gyakorold az intuitív étkezést a szakértői segítségemmel a Tudatos Falatokban

 

Holisztikus Életmód Magazin

 

Iratkozz fel az INGYENES, kéthetente érkező eMagazinra!

Feliratkozok!