Az edzés előtti étkezés optimalizálása: mit és mikor?

edzés táplálkozás Jun 18, 2023
edzes elotti etkezes

Ami a testmozgást és a táplálkozást illeti, az, hogy mit eszel és mikor eszel, mélyreható hatással lehet a teljesítményedre, a regenerálódásodra és az általános egészségi állapotodra. A megfelelő tápanyagok táplálhatják az edzést, javíthatják a teljesítményt és felgyorsíthatják a regenerálódást, míg a nem megfelelő ételek vagy időzítés akadályozhatja erőfeszítéseit. Ez a cikk az edzés előtti étkezés tudományába merül, bizonyítékokon alapuló ajánlásokat adva arra vonatkozóan, hogy mit kell enni és mikor kell optimalizálni az edzéseket.

Az edzés előtti étkezés fontossága

A táplálkozás döntő szerepet játszik az izmok és az agy üzemanyagában az edzések során. A megfelelő tápanyagok fogyasztása edzés előtt biztosítja, hogy a szervezetnek elegendő energiája legyen a legjobb teljesítményhez, megelőzve a korai fáradtságot és növelve az állóképességet.

A szénhidrátok a testmozgás elsődleges üzemanyaga, különösen a nagy intenzitású edzések során. A szénhidrátok edzés előtti fogyasztása növeli az izomglikogén raktárakat, így könnyen elérhető energiaforrást biztosít az edzéshez^[1^].

A fehérje viszont segíti az izmok helyreállítását és növekedését, és megakadályozhatja az izomfehérjék lebomlását edzés közben^[2^]. A fehérje fogyasztása edzés előtt növelheti az izomfehérje-szintézist is, elősegítve az izomnövekedést és a regenerálódást^[3^].

Mit tartalmazzon az edzés előtti étkezés

Tekintettel a szénhidrátok és a fehérjék fontosságára a testmozgás teljesítményében és a regenerálódásban, az edzés előtti étkezésnek vagy nasinak mindkettő kombinációját kell tartalmaznia.

A szénhidrátforrások közé tartozhatnak a teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs vagy a quinoa, a gyümölcsök és a keményítőtartalmú zöldségek. Ezek az ételek lassú és tartós energiafelszabadulást biztosítanak, segítve a vércukorszint fenntartását és az energiaösszeomlások megelőzését az edzés során.

A fehérjeforrások közé tartozhatnak a sovány húsok, halak, tojás, tejtermékek vagy növényi alapú fehérjék, például tofu vagy tempeh azok számára, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek. Ezek az élelmiszerek esszenciális aminosavakat biztosítanak az izomfehérje szintéziséhez és helyreállításához.

Az edzés előtti étkezés tartalmazhat csirkemellet quinoával és zöldségekkel, vagy gyümölcsökkel, spenóttal és egy adag fehérjeporral készült turmixot.

Az edzés előtti étkezés időzítése

Az edzés előtti étkezés időzítése szintén döntő fontosságú. Általános szabály, hogy törekedni kell arra, hogy 1,5-2 órával az edzés előtt szénhidrátot, fehérjét és néhány zsírt tartalmazó ételt fogyassz^[4^]. Ez elegendő időt biztosít az emésztésre és a felszívódásra, biztosítva, hogy a tápanyagok rendelkezésre álljanak az edzés során.

Ha edzés előtt 1,5-2 órával nem tudsz teljes ételt enni, vagy inkább nem szeretnél, akkor 30-60 perccel edzés előtt elfogyaszthatsz egy kisebb, könnyen emészthető szénhidrátból és fehérjéből álló nasit, vagy fehérjeturmixot^[5^].

Egyéni szempontok

Ne feledd, hogy mindenki más, és ami az egyik embernek működik, nem biztos, hogy működik a másiknak. Az olyan tényezők, mint az egyéni emésztési sebesség, az edzés típusa és a személyes preferenciák mind befolyásolhatják az optimális edzés előtti táplálkozási stratégiát.

Záró gondolatok

Összefoglalva, az edzés előtti étkezés fontos szempont a testmozgás teljesítményében és a regenerálódásban. Ha edzés előtt kiegyensúlyozott étkezést vagy szénhidrátot és fehérjét fogyasztassz, biztosíthatod, hogy tested rendelkezzen a legjobb teljesítményhez szükséges üzemanyaggal.

Hivatkozások

  1. Hawley JA, Leckey JJ. Szénhidrátfüggőség hosszan tartó, intenzív állóképességi edzés során. Sport Med. 2015;45(1. kiegészítés):5-12. o. DOI:10.1007/s40279-015-0400-1
  2. Pasiakos SM, McLellan TM, Lieberman HR. A fehérje-kiegészítők hatása az izomtömegre, az erőre, valamint az aerob és anaerob teljesítményre egészséges felnőtteknél: szisztematikus áttekintés. Sport Med. 2015;45(1):111-131. o. DOI:10.1007/s40279-014-0242-2
  3. Cribb PJ, Hayes A. A kiegészítő időzítés és az ellenállási gyakorlat hatása a vázizom hipertrófiájára. Med Sci Sport Exerc. 2006;38(11):1918-1925. o. DOI:10.1249/01.mss.0000233790.08788.3e
  1. Kerksick CM, nem S, Schoenfeld BJ és mtsai. A Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság álláspontja: tápanyag-időzítés. J int Soc Sport Nutr. 2017;14:33. o. DOI:10.1186/s12970-017-0189-4
  2. Aragon AA, Schoenfeld BJ, Wildman R, Kleiner S, VanDüsseldorp T, Taylor L, Earnest CP, Arciero PJ, Wilborn C, Kalman DS, Stout JR, Willoughby DS, Campbell B, nem SM, Bannock L, Smith-Ryan AE, Antonio J. Nemzetközi sporttáplálkozási társaság álláspontja: étrend és testösszetétel. J int Soc Sport Nutr. 2017 június 14;14:16. DOI: 10.1186/S12970-017-0174-Y. PMID: 28630601; PMCID-szám: PMC5470183.

 

Olvass többet az edzés előtti és utáni étkezési tippekről

Holisztikus Életmód Magazin

 

Iratkozz fel az INGYENES, kéthetente érkező eMagazinra!

Feliratkozok!